En bedre deg - Mer nestekjærlighet

På søndager så har jeg nesten alltid den samme rutinen. Jeg sover litt lenger enn vanlig, og når jeg først bestemmer meg for å dra meg opp blir jeg gjerne sittende en god stund på Youtube og ser igjennom video etter video.

Et tema jeg er veldig interessert i er det å bli en bedre person. Men så er det jo alltid helt forskjellig hva man mener en "god person" er. For meg er det en som tar vare på både kropp og sinn, en som forsøker å tenke positivt, viser nestekjærlighet og vil hjelpe dem man kan hjelpe på best mulig måte - uansett hvor ubetydelig den hjelpen virker for seg selv.

Nå sitter ikke jeg her og hevder at jeg kan si at jeg oppfyller alle disse kravene på høyeste nivå, langt ifra! Men man kan ikke forbedre seg uten å ha noen mål å strekke seg etter..

Siden jeg sitter her og tenker på dette en søndag så vil jeg dele med dere hva jeg har tenkt ut i løpet av mine korte 21, snart 22 år, her på denne planeten som vil gjøre det lettere å bli litt mer positiv, litt mer medfølende og litt lykkeligere. Kanskje.

Dette vil da bli en (forhåpentligvis) ukentlig post hvor jeg skriver om hva jeg tenker vil gjøre meg, og de som ønsker det og føler det samme, til en litt bedre person. Kanskje.

1. Ta vare på deg selv før du tar vare på andre

Jeg tror det er mange som tror at for å være en god person som skal være der for deres venner og familie så må de alltid sette seg selv på vent. Men hvor mye av seg selv kan man gi til andre når man til slutt ikke har mer å gi fordi man ikke har tatt seg tid til å lade opp eller gitt seg selv noe man ønsker enten det er en opplevelse, en gjenstand eller bare det å ha sagt i fra at i dag er det du som vil velge filmen og ikke den andre personen? Selv mener jeg at man kan hjelpe aldre på best mulig måte om man selv føler seg bra og har det bra. Det er lite produktivt og nødvendig å hjelpe venninnen din med kjæresteproblemer når du selv er i et dårlig forhold og ikke får tid til å jobbe med det.

2. Gi det du har og det du kan, ikke missforstå å ta vare på deg selv med egoisme

En stor lidenskap for meg er veldedighet. Jeg har tidligere vært så heldig at jeg har fått arbeide med Leger uten grenser og jeg er så ufattelig glad for at jeg fikk den muligheten. Det er ikke mange jobber som kan gi deg den muligheten å direkte være med å gjøre andre menneskers liv bedre - men dette var en jobb som gav meg en inntekt, en inntekt jeg kunne bruke til å gjøre enda bedre ting for andre. Å innse det at jeg ikke trengte å kjøpe en venti latte hos Starbucks hver dag jeg gikk til jobb, men heller ta med egen kaffe eller bare det å velge sort kaffe eller en tall kunne spare mer penger som jeg kunne donere til veldedighet gjorde mye. Jeg valgte bort en gode til fordel for andres goder. 

Processed with VSCOcam with hb2 preset Processed with VSCOcam with c1 preset

3. Øk din kunnskap

Jeg mener at med kunnskap kommer makt, og makt er noe man bør bruke med gode intensjoner. For å ta opp Leger uten grenser igjen så har jeg lært at det skal ikke så ufattelig mye til for å redde et liv i mange tilfeller. La oss si at du kjøper en venti latte hos Starbucks fem ganger i uken, altså 20 ganger i løpet av en måned, ved bare å endre den til en tall kan du spare 120 kr hver måned (jeg tror det er 6kr forskjell, tell me if I'm wrong). Om du da også velger å ta 200kr ut fra din egen inntekt og donerer da til sammen 320kr til Leger uten grenser er det nok til å kunne gi et barn en vaksinepakke mot 11 sykdommer. Det vil si at du potensielt kan redde 12 liv i året for bare 320kr per måned - og liv kan det ikke settes en pris på.

4. Sett deg inn i andres liv og tanker

En ting som alltid "blows my mind" er det at alle rundt meg, enten det er familie, venner eller helt fremmede folk er komplekse mennesker med en fortid og en framtid. De har alle sine problemer og bekymringer. Jeg tror at, selv om man er klar over dette, er det veldig vanskelig å faktisk forstå det. Men kanskje det er hele poenget? At man må skjønne at man ikke vet alt om alle og at det er greit - men det betyr at vi må jobbe litt hardere med å være tilgivende og forståelsesfulle. Ikke bare anta at hun venninnen din som nesten alltid sier i fra i siste liten at hun ikke kommer på kino likevel bare er lat eller "teit" - det finnes hundre tusen ting som kan gjøre at hun ikke klarer å komme på sosiale avtaler - kanskje strever hun med psykisk eller fysisk helse, kanskje har hun det tøft på jobb eller skole og må sitte lenge for å bli ferdig. Uansett hva grunnen er så vet ikke du det helt sikkert, så slutt å anta. Ta alt en person gjør, som ikke er direkte ondsinnet, med en klype salt, og om du virkelig føler at noen trår over streken, snakk med dem før du fortsetter å anta at det ble gjort med vilje eller noe lignende. 

Processed with VSCOcam with f2 preset 

Dette er ihvertfall viktige punkter jeg syntes man burde huske på, selv er jeg ikke alltid like flink på punkt 4, men jeg tenker at så lenge man er klar over hva man burde jobbe med så er halve jobben gjort! Om du har noen tanker rundt temaet eller noen nye punkter blir jeg selvfølgelig veldig glad for det!

Håper dere har en fantastisk fin søndag :)

 

- Tilbake til forsiden

Elise

21, Bergen

Fanatisk blogger, vegansk junk-food elsker, fulltids egosentrisk 21åring. "I never saw a wild thing sorry for itself. A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself." D. H. Lawrence

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sosialt

Instagram

Categories

Arcives

Design

hits